Metropol Parasol στη Σεβίλλη

metropol-design-madness

Αρχιτέκτονας: J. Mayer H. Architects
Έργο: Metropol Parasoleil
Τοποθεσία: Σεβίλλη, Ισπανία
Έτος: 2004-Απρίλιος 2011
Φωτογραφίες: David Franck, Fernardo Alda(8,10)

metropol-design-madness

Το νέο σύμβολο που χαρακτηρίζει την πόλη της Σεβίλλης, είναι η αναμορφωμένη πλατεία Plaza de la Encarnacion και το “Metropol Parasol” που βρίσκεται σε αυτή. Ένα σύγχρονο αρχιτεκτόνημα, ίσως η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή του κόσμου, το Metropol Parasol σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο J. MAYER H. Architects και εγκαινιάστηκε πριν μερικές ημέρες.

metropol-design-madness

Στον πυκνό αστικό ιστό της μεσαιωνική Σεβίλλης, ο δημόσιος χώρος της πλατείας Plaza de la Encarnacion αποτελεί μοναδική ευκαιρία συγκέντρωσης των κατοίκων και τουριστών της πόλης. Σκοπός του αρχιτέκτονα ήταν η ανάπλαση του δημόσιου αυτού χώρου και με το ρέον αστικό στέγαστρό του, να ενισχύσει το χαρακτήρα της πόλης ως ενός παγκόσμιου πολιτιστικού προορισμού μίας σύγχρονης μητρόπολης της Ευρώπης.

metropol-design-madness

Το “Metropol Parasol” αναγεννά τη δυνατότητα της Plaza de la Encarnacion να γίνει το νέο σύγχρονο αστικό κέντρο της πόλης. Ο επανασχεδιασμός της πλατείας επιτρέπει μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, φιλοξενώντας έναν αρχαιολογικό χώρο, μία αγορά, μαγαζιά και καφέ, ειδική διαμόρφωση για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Στην οροφή της κατασκευής, ένας υπέργειος περίπατος  εξασφαλίζει πανοραμική θέα στο σώμα της πόλη.

metropol-design-madness

Για την κατασκευή της οργανικής μορφής της κατασκευής, χρησιμοποιήθηκε ως κύριο υλικό το ξύλο. Δοκάρια ξύλου με επίστρωση πολυουρεθάνης, που το καθιστά ανθεκτικότερο αλλά το αφήνει να αναπνέει, αποτέλεσαν μία σαφώς φθηνότερη λύση από μία αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή.

metropol-design-madness

Τα σιντριβάνια, οι επιφάνειες πρασίνου και τα δέντρα διατηρούν στην περιοχή ένα ψυχρότερο μικροκλίμα κατά την έντονη ζέστη του καλοκαιριού.

Η εξωτερική επιφάνεια της ξύλινης δομής είναι αυτοκαθαριζόμενη, με την ανάγκη για βάψιμο να υπολογίζεται κάθε 20 με 25 χρόνια.

metropol-design-madness

Για κάποιους μοιάζει με μανιτάρι ή με ομπρέλα, για αλλούς θυμίζει βάφλα, παρ’όλ’αυτά το Metropol Parasol στην καρδιά της Σεβίλλης ίσως είναι ένας λόγος για να επισκεφτείτε ή να ξανά-επισκεφτείτε την πανέμορφη πόλη, να ξαποστάσετε στον ίσκιο του..

metropol-design-madness

metropol-design-madness

metropol-design-madness

metropol-design-madness

 

Update: 

Παρακολουθήστε ένα ντοκιμαντέρ από την Arup group, το οποίο εξετάζει το πως επηρεάζει το Metropol Parasol τους κατοίκους που ζουν και εργάζονται στην πόλη της Σεβίλλης.

1 thought on “Metropol Parasol στη Σεβίλλη”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top