Παρεκκλήσι ηλιοβασιλέματος

susnset-chapel-design-madness

Αρχιτέκτονας: BNKR Arquitectura
Έργο: Sunset Chapel
Τοποθεσία: Ακαπούλκο, Μεξικό
Έτος: 2011
Φωτογραφίες: BNKR Arquitectura

susnset-chapel-design-madness

Το Sunset Chapel είναι το «παρεκκλήσι του ηλιοβασιλέματος» χτισμένο από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο BNKR Arquitectura στο βραχώδες αλλά κατάφυτο τοπίο του Ακαπούλκο και με θέα μαγευτική στον κόλπο. Είναι ένα μέρος όπου μπορεί ο καθένας να πάει για να προσευχηθεί..ή έστω να απολαύσει τη θέα.

susnset-chapel-design-madness

Ωστόσο, ένας χώρος θρησκευτικός, ένας χώρος προσευχής αποτέλεσε την πρόκληση για τους αρχιτέκτονες που θέλησαν να εντάξουν όλες τις διαφορετικές περιστάσεις προσευχής ενός πιστού, από τη χαρά του γάμου μέχρι το θρήνο για το πέρασμα των αγαπημένων προσώπων. Ο σχεδιασμός, η μορφή και η επιλογή των υλικών έγιναν μέσα από το πρίσμα αυτών των αντιθέσεων: εμφανές σκυρόδεμα για την κατασκευή και ένας γυάλινος μνημειώδης σταυρός, συμπαγές και διαφάνεια, κλασικές αναλογίες και εντύπωση Χάους, μυστηριώδες και καθησυχαστικό, μετέωρο και στιβαρό, εφήμερο και αιώνιο.

susnset-chapel-design-madness

Οι περιμετρικοί τοίχοι αποτελούνται μόνο από κατακόρυφα στοιχεία που δεν εμποδίζουν τη θέα προς όλες τις πλευρές. Όσο για το γυάλινο σταυρό, αυτός ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον ήλιο δύο φορές το χρόνο, στις ισημερίες.

Και όπως οι λόφοι του Ακαπούλκο μοιάζουν να έχουν προκύψει από πέτρινους όγκους στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο, το παρεκκλήσι του ηλιοβασιλέματος «μοιάζει με “ένα ακόμα” κολοσσιαίο βράχο στην κορυφή του βουνού». Έτσι, το Sunset Chapel γίνεται κομμάτι του τόπου και εντάσσεται στον τόπο του, ενώ ο επισκέπτης νιώθει τη φιλοξενία από το περιβάλλον και την προστασία από τη φύση που το περιβάλλει. Η ζωή συναντάται στο πράσινο της φύσης γύρω, το προϋπάρχον στους βράχους του τόπου, η απεραντοσύνη στην όψη του ωκεανού και το Sunset Chapel δίνει στον επισκέπτη του το ευκαιρία να προσευχηθεί για την ψυχή του και  να αναλογιστεί τη θέση στον αέναο κύκλο της ζωής.

susnset-chapel-design-madness

susnset-chapel-design-madness

susnset-chapel-design-madness

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top