Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

open-air-library-design-madness

Αρχιτέκτονας: KARO Architekten
Έργο: Open-Air-Library
Τοποθεσία: Magdemburg, Γερμανία
Έτος: 2009
Φωτογραφίες: Anja Schlamann

open-air-library-design-madness

Σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο στο Magdemburg της ανατολικής Γερμανίας, σε μία περιοχή με εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με υψηλά επίπεδα ανεργίας και χαμηλό βιοτικό επίπεδο, οι κάτοικοι “επιλέγουν συνειδητά το βιβλίο ως αντίδοτο στην κατάθλιψη”. Η Open-Air-Library των KARO Architekten, βραβεύτηκε με το Brit Insurance Designs of the year 2011-Architecture, μετά την ευρωπαϊκή διάκριση European Prize for Urban Public Space 2010. Σχεδιασμένη ως δημόσιος χώρος ανοιχτός στην πόλη και τους κατοίκους της, η “Ανοιχτή Βιβλιοθήκη” αποτελεί κομμάτι της πόλης, αστικό μόρφωμα, αποτέλεσμα της δράσης και διάδρασης των κατοίκων με τον αστικό χώρο και τη βιβλιοθήκη.

open-air-library-design-madness

“Οι κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν σε κάθε βήμα της διαδικασίας σχεδιασμού μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της βιβλιοθήκης.” Αρχικά, ένα κατασκεύασμα ανοιχτής βιβλιοθήκης στήθηκε στο χώρο, όπου τοποθετήθηκαν βιβλία προσφερόμενα από τους ίδιους τους κατοίκους, σε ράφια ανοιχτά για όλους και άρχισε πειραματικά η λειτουργία της.
Το αστικό πείραμα πέτυχε. Ανοιχτή όλη την ημέρα, ανοιχτή για όλους και ανοιχτή προς το δημόσιο χώρο, η Open-Air-Library είναι μία “βιβλιοθήκη εμπιστοσύνης”, όπου δεν υπάρχει φύλαξη, δεν υπάρχει έλεγχος, αλλά μπορεί ο καθένας να δανειστεί ένα βιβλίο και να το επιστρέψει με τη θέλησή του ή αλλιώς να το αντικαταστήσει με ένα άλλο.
Από το 2005 που ξεκίνησε το πείραμα, συγκεντρώθηκαν εθελοντικά από τους πολίτες και τις δωρεές, περισσότερα από 20.000 βιβλία.

open-air-library-design-madness

Η Open-Air-Library σχεδιάστηκε, στη θέση της παλιάς δημοτικής βιβλιοθήκης που κάηκε, ως ανοιχτός δημόσιος χώρος που ανήκει στους κατοίκους της πόλης. Γνωστή και ως Salbke Bookmark, πρόκειται για μία υπαίθρια ανοιχτή βιβλιοθήκη με ένα μικρό κτίσμα για τις ανάγκες της δημόσιας χρήσης. Οι κάτοικοι αγκάλιασαν και οργάνωσαν την ανοιχτή βιβλιοθήκη τους. Ωστόσο, ο χώρος είναι ανοιχτός και δημόσιος και σαφώς μέρος συνάντησης πολλών ομάδων νέων της πόλης. Όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίθεση βανδαλισμού στο μέρος, οι κάτοικοι συναισθανόμενοι την αξία του χώρου που τους ανήκει, οργάνωσαν οι ίδιοι τις επισκευές και διέδωσαν το μήνυμα, ότι δεν θα ανεχθούν τέτοιες ενέργειες, υπερασπιζόμενοι το “δικό τους” χώρο.

open-air-library-design-madness

Τον Ιούνιο του 2009 εγκαινιάστηκε η Open-Air-Library. Τα ράφια της είναι γεμάτα βιβλία διαθέσιμα για όποιον έχει τη διάθεση να διαβάσει, όποια στιγμή της ημέρας ή της νύχτας το θελήσει, ενώ ένα καφέ λειτουργεί από τους κατοίκους της περιοχής ενθαρρύνοντας το..δημόσιο διάβασμα!

open-air-library-design-madness

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top