Φωτιστικά για Urban Camper

urban-camper-design-madness

Πρό-ταση: The P Objects (Urban Camper)
Σχεδιαστής: Chieh-Ting Huang
Έτος: 2011
Φωτογραφίες: DB

urban-camper-design-madness

Η συλλογή φωτιστικών Urban Camper του σχεδιαστή Chieh-Ting Huang ενσωματώνει τους διαφορετικούς συμβολισμούς οι οποίοι αποδίδονται στα φανάρια μέσα από το πολιτισμό της ανατολής και της δύσης.

urban-camper-design-madness

Ο Ταϊβανέζος σχεδιαστής, τονίζει μία θεμελιώδη διαφορά στους δύο πολιτισμούς. Στην Ανατολή, ένα φανάρι είναι συνήθως μία ελαφριά κατασκευή από μπαμπού ή ξύλο και χαρτί. Την εσωτερική δομή αποτελεί το ξύλο και το χαρτί λειτουργεί ως επικαλυπτόμενη μεμβράνη προστασίας της φλόγας από τον αέρα, επιτρέποντας ταυτόχρονα και το φωτισμό του χώρου. Από την άλλη πλευρά, στο δυτικό πολιτισμό τα φανάρια είναι κατασκευασμένα από μεταλλικό σκελετό και τη θέση του χαρτιού αντικαθιστά το γυαλί. Και στις δύο περιπτώσεις ο σκοπός είναι ο ίδιος, η “προστασία” του φωτισμού.

urban-camper-design-madness

Αυτή η θεμελιώδης διαφορά οδήγησε και το σχεδιαστή να κατασκευάσει το σκελετό από ξύλο και μέταλλο, ενώ για τη προστασία του φωτισμού χρησιμοποίησε χαρτί σε σχήμα ρόμβου ούτως ώστε να τονιστεί η πολυτιμότητα του. Οι χρωματικές αποχρώσεις που επιλέχθηκαν για το χαρτί ήταν κυρίως το κόκκινο και το πορτοκαλί έτσι ώστε να μιμούνται το χρώμα της φωτιάς.

urban-camper-design-madness

Μέσα από αυτή τη συλλογή, σύμφωνα με το σχεδιαστή, γίνεται ένα αφιέρωμα στη φωτιά και στην εξημέρωση της από την ανθρωπότητα. Η συλλογή του Chieh-Ting Huang θα παρουσιαστεί στο Design Festival του Λονδίνου.

urban-camper-design-madness

urban-camper-design-madness

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top