Τράπεζα 2 Opera στο Παρίσι

Opera-Bank-Design-Madness

Αρχιτέκτονας: Fabrice Ausset
Έργο: 2, Opéra
Πελάτης: BNP Paribas
Τοποθεσία: Παρίσι, Γαλλία
Έτος: 2011
Φωτογραφίες: Zoevox

Opera-Bank-Design-Madness

Στο ιστορικό κτίριο της 2, Place de l’Opéra, απέναντι από την Όπερα Garnier του Παρισιού, το αρχιτεκτονικό γραφείο Zoevox με επικεφαλής τον Fabrice Ausset, σχεδίασε το νέο πιλοτικό κατάστημα της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas. Στο 2 Opéra, προτείνεται και προσφέρεται στους χρήστες μία νέα συναλλακτική σχέση με την τράπεζά τους, μία νέα “τραπεζική” εμπειρία.

Opera-Bank-Design-Madness

Στα 1000τμ ανοικτού ζωτικού χώρου του 2 Opéra, η αμεσότητα, η διαφάνεια, η καινοτομία και ο πρωτοποριακός σχεδιασμός ήταν αποτέλεσμα των επιθυμιών και παρατηρήσεων των ίδιων των χρηστών. Σκοπός του πειραματικού αυτού σχεδιασμού είναι η αναδιαπραγμάτευση της σχέσης του καθενός με την τράπεζά του, ως ένα χώρο δημιουργικής επικοινωνίας, πληροφόρησης, ή καλύτερα ένα πρωτοποριακό “εργαστήριο”. Εδώ όλοι οι πολίτες -πελάτες και μη- μπορούν να ενημερωθούν άμεσα και να συμβουλευτούν τους ειδικούς.

Opera-Bank-Design-Madness

Σε ένα φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον με έντονα χρώματα, τα τελευταίας τεχνολογίας φωτιστικά και έπιπλα φέρουν τις υπογραφές διάσημων designers, όπως ο Karim Rashid, ο Philippe Starck, οι αδερφοί Ronan&Erwan Bouroullec, η Paola Lenti και η Patricia Urquiola.

Ευφάνταστη σκηνογραφία στο χώρο και διαδραστικές οθόνες προτρέπουν τον πελάτη να ανακαλύψει τα τραπεζικά προϊόντα που προσφέρονται ή να συλλέξει πληροφορίες για τους χρηματιστηριακούς και παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο, ενισχύοντας την “ενεργητική αναμονή” του πελάτη.

Opera-Bank-Design-Madness

Στην είσοδο της τράπεζας, στην περιοχή της αυτο-εξυπηρέτησης (αναλήψεις-καταθέσεις μετρητών κ.ά.) τα ΑΤΜ προσελκύουν τους χρήστες με τα ασυνήθιστα φυτικά μοτίβα τους, ενώ ένα μεγάλο κεντρικό τραπέζι υποδοχής καλεί τους πελάτες να ενημερωθούν από τους συμβούλους που τους περιμένουν. Τα εσωτερικά διαφανή χωρίσματα επιτρέπουν την άμεση χωρική αντίληψη.

Opera-Bank-Design-Madness

Ο χώρος είναι οργανωμένος σε 10 λειτουργικά μέρη, υπογραμμίζοντας τις βασικές αξίες της BNPP, τη δέσμευση, την προσήνεια, τη μάθηση, την υπευθυνότητα και την καινοτομία. Βέβαια, από ένα τέτοιο χώρο τραπεζικών συναλλαγών προσαρμοσμένο πλήρως στις ανάγκες των πελατών της στο μητροπολιτικό Παρίσι, δε θα μπορούσε να λείπει και η ζώνη για την απασχόληση των μικρών φίλων, επιτρέποντας στους ενήλικες να ασχοληθύν με ζητήματα που αφορούν το μέλλον τους.

Στα 4 μέτρα και κάτω από τον κεντρικό γυάλινο θόλο της οροφής, πάνω από τους καθιστικούς χώρους και την είσοδο, αναπτύσσεται ένα τρισδιάστατο κυψελωτό πάττερν φτιαγμένο από αλουμίνιο επενδεδυμένο από ηχοπροστατευτικό υλικό. Τα κομμάτια της κυψελωτής οροφής από χρυσή ή καφέ λάκα υπογραμμίζονται από γραμμικά LED φωτεινά ίχνη που συμβάλλουν σε ένα βέλτιστο φωτιστικό αποτέλεσμα του χώρου. Επιπλέον, τα κενά της κυψελωτής οροφής επιτρέπουν τη θέα του μνημειώδους γυάλινου θόλου, που αποτελεί ταυτόχρονα και πηγή φυσικού φωτισμού για το εσωτερικό. Τέλος, σε έναν πράσινο τοίχο 25τμ στον καθιστικό χώρο αναρριχώνται φυτά τα οποία επιλέχθηκαν ειδικά για το εσωτερικού ενός χώρου της πόλης, όπως η ΒΝΡΡ, με ιδιότητες απορρόφησης των ρυπογόνων στοιχείων της ατμόσφαιρας και βελτιώνοντας το μικροκλίμα του χώρου.

Opera-Bank-Design-Madness

Γαλλική κομψότητα σε σύγχρονη μεταφορά και διάσημες υπογραφές μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια συνθέτουν την τράπεζα 2 Opéra. Κι αν θα έλεγε κανείς ότι περισσότερο με φουαγέ όπερας παρά με χώρο αναμονή σε τράπεζα μοιάζει, δε θα είχε άδικο! Πάντως πρόκειται για ένα χώρο με έντονο χαρακτήρα, που όμως διατηρεί την ανθρώπινη κλίμακα και φιλικότητα προς το χρήστη του, κάθε Παριζιάνο ή …και τουρίστα!

Αν δε σκοπεύετε να επισκεφτείτε σύντομα τη Γαλλία περιπλανηθείτε στους χώρους της τράπεζας μέσα από το ακόλουθο βίντεο:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top