Κατοικία στη Ν.Υόρκη

West-57th-BIG-design-madness

Αρχιτέκτονας: BIG-Bjarke Ingels Group
Έργο: West 57
Τοποθεσία: Μανχάταν, Νέα Υόρκη
Έτος: 2011-2016
Φωτογραφίες: BIG

West-57th-BIG-design-madness

Ως νέο υβρίδιο μεταξύ του νεοϋορκέζικου ουρανοξύστη και του ευρωπαϊκού αστικού τετραγώνου, το West 57th Street project φάνηκε να ενθουσίασε τον πελάτη του Durst Fetner Residential, ο οποίος το επέλεξε για να πραγματοποιηθεί με προοπτική ολοκλήρωσης το 2016. Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα το αρχιτεκτονικού γραφείου BIG στη Βόρεια Αμερική.

West-57th-BIG-design-madness

Βασική αρχή στο σχεδιασμό αποτέλεσε η ενσωμάτωση στοιχείων της ευρωπαϊκής τυπολογίας, του περιμετρικά κτισμένου τετραγώνου, στους κανόνες και το πολεοδομικό σύστημα της μητρόπολης του Μανχάταν. Στην πρόταση για το West 57th Street, η συμπαγής περιμετρική δόμηση με τη μεγάλη, κοινόχρηστη αυλή εσωτερικά συνδυάζεται με τα χαρακτηριστικά του ουρανοξύστη, την πανοραμική θέα, την απρόσκοπτη σχεδόν κίνηση του αέρα και το άπλετο φυσικό φως.

West-57th-BIG-design-madness

Με τις τρεις κορυφές του τετραγώνου να παραμένουν στο επίπεδο του δρόμου και την τέταρτη να ορθώνεται στα 142μ συναγωνιζόμενο τους γειτονικούς ουρανοξύστες, το συγκρότημα παίρνει τη μορφή πυραμίδας στη μία όψη, γυάλινης έλικας στην άλλη, ενώ η εσωτερική πράσινη αυλή είναι ορατή εξωτερικά από το δρόμο δίνοντας την εντύπωση ότι το πράσινο του παρακείμενου πάρκου εισχωρεί στο οικιστικό συγκρότημα. Κι όπως ο ίδιος ο Bjarke Ingels δηλώνει, “η αυλή αυτή είναι για την αρχιτεκτονική ό,τι το Central Park για την πολεοδομία: ένας γιγάντιος πράσινος κήπος περιγεγραμμένος από έναν πυκνό τοίχο με κατοικημένους χώρους ζωής.”

West-57th-BIG-design-madness

West-57th-BIG-design-madness

West-57th-BIG-design-madness

West-57th-BIG-design-madness

Δείτε επίσης:

Μία απάντηση για “Κατοικία στη Ν.Υόρκη”

Άφησε το σχόλιό σου

    Homepage / Αρχική Rss / Ενημέρωση twitter Facebook Stumble Upon Delicious Technorati Ads / Διαφημίσεις DesignMadness.gr
    Homepage / Αρχική
    Μαγειρική για φωτογράφιση Καθίστε στο θρόνο σας! Δείξτε το μπάνιο σας! Βαλίτσες με βρετανικό στυλ Κατοικία στην Ακίτα
    DesignMadness available on Android Market DesignMadness available on Ovi Store