Aυτοκράτειρα της μόδας

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

Το Βυζάντιο υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς, που έγραψε τη δική του ιστορία, που επηρέασε την ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού και που συνεχίζει να επηρεάζει και να αποτελεί έμπνευση ακόμα και σήμερα. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η Βυζαντινή..μόδα!

Η κομψότητα, η πολυτέλεια και η αυτοκρατορική μεγαλοσύνη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας αποτέλεσαν την πεμπτουσία των δημιουργιών του οίκου CHANEL για τη συλλογή 2011-12 Metiers d’Arts, δημιουργιών με έμφαση στο χειροποίητο. Με δημιουργίες κεντημένες στο χέρι σαν αληθινά έργα τέχνης και σε μια ατμόσφαιρα άκρως βυζαντινή, στο ιστορικό Couture salon της οδού 31 rue Cambon, από όπου ξεκίνησε η νεαρή τότε Coco, στο Παρίσι, ο χρόνος γύρισε 15 αιώνες πίσω και οι καλεσμένοι του Karl Lagerfeld, καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου, “μεταφέρθηκαν στις ακτές του Βοσπόρου, όταν η Κωνσταντινούπολη δε λεγόταν Ινσταμπούλ, αλλά θεωρούταν η Μεγάλη Πύλη Ανατολής-Δύσης”.

Chanel-Paris-Byzance-design-madnessChanel-Paris-Byzance-design-madness

Σε μια ατμόσφαιρα αριστοκρατικής πολυτέλειας με μαξιλάρες και καναπέδες κεντημένους με ημιπολίτιμους λίθους, με πλούσια βαριά υφάσματα -κασμίρ, σατέν, βελούδο, σιφόν, δανδέλα, τούλι-, χρώματα τολμηρά -βαθιά μπλε και μαβια, πράσινα, έντονο βιολετί- και πολύ χρυσό, λάμπες που δημιουργούσαν ατμόσφαιρα αισθησιαμού και λάγνας ανατολής, ο Kaiser Karl, όπως πολλοί τον αποκαλούν, άφησε το χαρέμι του να αναδείξει την αυτοκρατορική λάμψη και το λάγνο αισθησιαμό μιας άλλης εποχής, ενός άλλου πολιτισμού, του Βυζαντίου.

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

Με μούσα την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, οι δημιουργίες υψηλής ραπτικής, τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ του οίκου για αυτήν την παρουσίαση Metiers d’Arts με τίτλο Paris-Byzance, είχαν την πολυτέλεια που τους έπρεπε. Με δημιουργίες κεντημένες στο χέρι με πολύχρωμους ημιπολύτιμους λίθους, εμπνευσμένες από την τέχνη του μωσαικού και τα ψηφιδωτά της Ραβέννας από λάπις λάζουλι, υπήρχε παντού μία λάμψη, μία αυτοκρατορική πολυτέλεια, αλλά όχι κραυγαλέα επίδειξη πλούτου. Εξάλλου για την Coco, τα κοσμήματα, συνοδεύουν τα ρούχα και δε χρειάζεται να είναι ακριβά και με πολύτιμες πέτρες, γι’αυτό φορούσε και κοσμήματα που η ίδια δημιουργούσε από πέρλες ή ημιπολύτιμους λίθους με αναφορές συχνά στο Βυζαντινό πολιτισμό που θαύμαζε. Αυτό αποτέλεσε και την έμπνευση του Lagerfeld για τη νέα καμπάνια του οίκου. Τα εκλεκτά χειροποίητα κομμάτια θα κοσμούν τα καταστήματα του οίκου από το Μάιο του 2011.

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

“Με κουμπιά τετράγωνα, όπως τα βυζαντινά κοσμήματα, τίποτα δε λάμπει στην ουσία, όλα έχουν μία γυαλάδα όπως τα ψηφιδωτά. Οι ψηφίδες ήταν από λάπις, κομμάτια γυαλού με υπόστρωμα φύλλου χρυσού. Είναι απίστευτο.” εξηγεί ο Lagerfeld.

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

Πάντως, με την αυτοκράτειρα της μόδας Coco Chanel και την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα ως εμβληματικές αναφορές, το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτοκρατορικό.

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

Chanel-Paris-Byzance-design-madness

3 thoughts on “Aυτοκράτειρα της μόδας”

  1. Ποιος θα το φανταζόταν..Η Θεοδώρα ως fashion icon της Chanel ! ! !

  2. Πράγματι ….αυτοκρατορικό το αποτέλεσμα των δημιουργιών του οίκου CHANEL ! Αισθανόμαστε υπερήφανοι, που η ιστορία μας εμπνέει τους καλλιτέχνες !!!

  3. It is really impressing to view Byzantine “fashion” in a modern attitude expressed by a french ,distinctive designer -famous all over the world .This is the best for our country in this dark period of economic crisis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top